Pentagon Renovation

The Construction Process at A Glance

Wedge 2-5 Renovations Continue

Pentagon Building RenovationAs renovations started in the Pentagon, it is worthy to highlight what the Pentagon Renovation and Construction Program Office (PENREN) faced to complete such a massive endeavor. With approximately four million square feet of space, the design-build renovation of Wedges 2–5 included the removal of all hazardous materials, replacement of all building systems, addition of new elevators and escalators to improve vertical circulation, and installation of new security and telecommunications systems. Additionally, sustainable design measures and force protection initiatives prompted by the September 11, 2001 terrorist attack were successfully integrated into the design.

There were a variety of challenges faced when relocating and coordinating 5,000 tenants per renovation phase, and 20,000 people altogether occupying Wedges 2–5. Some of these included the integration of changing requirements (primarily telecommunications and force protection upgrades), tenant requirements gathering, and coordination of project turnover and tenant relocations.

In order to help complete the renovation of the Pentagon four years earlier than previously anticipated, the wedges were put on a Short Interval Construction Schedule (SIPS). Each wedge was divided into areas of approximately 10,000 square feet, where every individual trade is allowed five days to complete their particular task before moving on to the next 10,000 square foot area. The sprinkler mains are installed first, followed by additional plumbing work, Heating, Ventilation, and Air Conditioning (HVAC) installation, then electrical work, etc. The first area is completed in 26 weeks with the remaining areas following every week thereafter.

Another way PENREN supplements the aggressive schedule is through the Universal Space Plan (USP). Under the USP, Pentagon offices are constructed as generically as possible with a very robust infrastructure in order to accommodate all standard DoD office configurations. The offices are built using open office bays, enhanced natural lighting, and "smart walls," which are permanently constructed walls that provide a rigid yet easily reconfigured space.

Pentagon Building RenovationComposed of designers, constructors, and experts in sustainable construction initiatives and environmentally preferred products, the Wedges 2–5 design-build team used an integrated sustainable design and construction approach that evaluated the design decisions in a holistic framework. The sustainable design includes not only environmental considerations, but how the environment integrates with cost, schedule, operations, maintenance, and worker/employee consideration. Some features from the Wedge 2 renovation included: 90 percent of all concrete and metal were diverted from landfills, high efficiency lights requiring less lumens, recycled gypsum wall board, and highly sustainable recycled-content carpet.