Pentagon Renovation

The Construction Process at A Glance

Wedge 2-5 Renovations Continue

As renovations started in the Pentagon, it is worthy to highlight what the Pentagon Renovation and Construction Program Office (PENREN) faced to complete such a massive endeavor. With approximately four million square feet of space, the design-build renovation of Wedges 2–5 included the removal of all hazardous materials, replacement of all building systems, addition of new elevators and escalators to improve vertical circulation, and installation of new security and telecommunications systems. Additionally, sustainable design measures and force protection initiatives prompted by the September 11, 2001 terrorist attack were successfully integrated into the design.

In order to help complete the renovation of the Pentagon four years earlier than previously anticipated, the wedges were put on a Short Interval Construction Schedule (SIPS). Each wedge was divided into areas of approximately 10,000 square feet, where every individual trade is allowed five days to complete their particular task before moving on to the next 10,000 square foot area. The first area is completed in 26 weeks with the remaining areas following every week thereafter.

Another way PENREN supplements the aggressive schedule is through the Universal Space Plan (USP). Under the USP, Pentagon offices are constructed as generically as possible with a very robust infrastructure in order to accommodate all standard DoD office configurations. The offices are built using open office bays, enhanced natural lighting, and "smart walls," which are permanently constructed walls that provide a rigid yet easily reconfigured space.

Designers, constructors, and experts in sustainable construction initiatives took into account not only environmental considerations, but how the environment integrates with cost, schedule, operations, maintenance, and worker/employee consideration. Some features from the Wedge 2 renovation included:

  • 90 percent of all concrete and metal were diverted from landfills
  • High efficiency lights requiring less lumens
  • Recycled gypsum wall board
  • Highly sustainable recycled-content carpet